Noordbeveland Dronk

Het Veerhuis

Een herberg en later café-restaurant die van ca. 1800 tot heden gevestigd is aan de Veerdam 7 te Kortgene - een voorloper van Delta Marina.

Geschiedenis

1800
Cent Schippers, Cornelis Schippers en Gerrit Johannes Schippers

Rond 1800 komt Cent Schippers in het Veerhuis aan de Veerdam 7 in Kortgene; hij staat in 1822 geregistreerd als herbergier (zeeuwengezocht [1]), hij is in 1832 samen met Cornelis Schippers eigenaar van het Veerhuis (zeeuwengezocht [2]). Cent's zoon Gerrit Johannes Schippers (zeeuwen gezocht [3]) komt op enig moment in de zaak en ook een tweede Cornelis Schippers (zeeuwengezocht [4]) - op enig moment komt er nog een derde Cornelis Schippers in het Veerhuis en hij zet het aanpalende huis in 1934 te koop en in dat zelfde jaar overlijdt hij (zeeuwengezocht [5]).

1932
Jan de Looff en Blazina Kramer

In 1932 komt Jan de Looff in het Veerhuis, maar omdat hij als dekknecht op het veer naar Wolphaarsdijk werkt, staat zijn echtgenote Blazina Kramer overdag in de zaak - later zitten Jan en Blazina in de Graaf van Buren in Kortgene.

1946
Aart Jacobus de Looff

In 1946, maar wellicht eerder, zit Aart Jacobus de Looff (zeeuwengezocht [6]) in het Veerhuis - hij blijft tot 1961 in de zaak.


1961
C.J.G. Becht en G.H. Becht

C.J.G. Becht koopt in 1961 het Veerhuis met de gedachte er een vakantiehuisje van te maken, maar dat ging niet door omdat hij andere kansen zag. in overleg met de gemeente Kortgene ontwikkelde hij een plan voor watersportontwikkeling in familieverband genaamd Delta Marina en daarin paste ook een gezellig restaurant, ontworpen door architect P.J. 't Hooft, dat in 1964 de naam Delta Marina krijgt.

1980
J. van der Klis

In 1980 komt J. van der Klis, een gerenommeerde chef-kok, als pachter in het Veerhuis.

1992
Frans Hamelink

Frans Hamelink is van 1992 tot 2013 pachter van dienst - in 2013 vertrekt hij naar de Jagklub in Kamperland.

2014
Robin van der Linde en Sander Pronk

Op 8 mei 2014 gaan nieuwe pachters Robin van der Linde (gastheer) en Sander Pronk (chef-kok) aan de slag in het Veerhuis - zij zitten anno 2015 nog steeds in de zaak.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Veerhuis/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Schaap en tijger

Toen Jan de Looff het Veerhuis wilde betrekken, weigerde de burgemeester van Kortgene in eerste instantie een vergunning af te geven, "wegens gebrek aan bekwaamheid". Jan ging hem echter iedere morgen vragen of hij niet van gedachte was veranderd tot zijn geduld uiteindelijk op raakte en hij de kamer van de burgemeester binnendrong. Jan beval de burgemeester de vergunning onmiddellijk in orde te maken en belette hem de telefoon te pakken. "U hebt nu van een schaap een tijger gemaakt", riep hij en sloeg zo hard met zijn vuist op tafel dat dat de inkt over de papieren vloog. Hij waarschuwde de burgemeester geen werk te maken van het voorgevallene, omdat er anders nog een afrekening zou volgen. Twee weken later was Jan er opnieuw om een vergunning voor verlenging van het sluitingsuur aan te vragen en ook een vergunning voor het geven van dansmuziek. De burgemeester vroeg of zijn boze bui al wat was gezakt. "We moeten daar maar niet meer over praten", antwoordde Jan.

Externe links

Bronnen