Noordbeveland Dronk

De Moriaan

 

De Moriaan

Voorstraat 42
4486 AL Colijnsplaat

 

Een herberg die van 1602 tot 1801 gevestigd was aan de Voorstraat 42 te Colijnsplaat - een voorloper van Het Wapen van Zeeland, Zeelandia, Le Bras de Mer en Bistro Zeelandia.

Geschiedenis

1602
Jan Matteus Goeman, Barbel Thonis, Kempe Jans en Janneken Cornelis

Jan Matteus Goeman zit in 1602 in herberg De Moriaan aan de Voorstraat 42 in Colijnsplaat en op enig moment wordt hij opgevolgd door Barbel Thonis. In 1644 zitten Kempe Jans en echtgenote Janneken Cornelis in De Moriaan. Janneken heeft dan al 6 kinderen, maar zij en de herberg hebben geen goede naam in het dorp en met reden blijkt uit het verhaal Wijve Jans hieronder.

1712
Hendrik Haak, Cornelis Amijs, Servatius Amijs, Adriaan Swemer en Adriaan Berman

In 1712 zit Hendrik Haak in de herberg waar hij 2 jaar later wordt opgevolgd door Cornelis Amijs. Zoon Servatius neemt De Moriaan in 1760 over van zijn vader en verkoopt hem in 1776 aan Adriaan Swemer. Wanneer Swemer in 1794 overlijdt, neemt Adriaan Berman de herberg over, maar hij breekt De Moriaan in 1801 af - in 1900 opent Zeelandia op de locatie.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Geboeleerde Barbel

Barbel Thonis had het danig aan de stok met Eduard Adrianus Booms de eerste gereformeerde dominee van Colijnsplaat. Hij wijdt er zelfs een preek aan die gaat over haar vermeende overspel. Hij zegt:"Hoort het Woord, gij Israelieten, de Heere heeft een geding met de bewoners van dit land, omdat er geen liefde, geen kennis Gods. Liegen moorden en echtbreken. Het land kwijnt, het volk komt ten val.Daarom bedrijven uw dochters ontucht en plegen uw schoondochters overspel." Barbel rende uit haar kerkbank naar voren en buiten zinnen, slingert ze Booms verwijten in het gezicht. Dat dominee met haar 'geboeleerd' (= overspel plegen) heeft zoals de priester uit het boek Hosea. Het wordt een tirade over malversaties met armengeld, overspel, twee moorden op het eiland. Barbel wordt later door de classis aan de tand gevoeld en onder druk worden alle beschuldigingen weer herroepen. Of Booms dit zelf nog heeft meegemaakt, is niet duidelijk. Hij sterft op 18 januari 1625 aan de pest.

Wijve Jans

Op 19 juli 1644 zou er kermis worden gehouden op Colijnsplaat en de gereformeerde gemeente heeft aan de schout Job Roeland beloften tot matiging ontlokt, maar het "suipen en swelgen ende vuijl foeijen" nam van dag tot dag toe. Er was muziek, herbergen waren wijd open en op straat kon men het gejoel en gebras horen. De kerk vond "dat ze hun dronkaardsvergaderingen in hun huizen moesten laten varen evenals de vuile fooien die ze op zondag gaven aan knecht en meid evenals het zich bedrinken in de herberg en zoveel andere zonden meer, waardoor de toorn van God over dit dorp en dit eiland zou neerdalen." Theunis Baerentsz Decker legt het aan met Janneken Cornelis de vrouw van herbergier Kempe Jans uit De Moriaan. Theunis "wordt er schandelijk berucht met de mooie Janneken of wijve Jans". Job Roeland heeft zoveel last van dovemansoren, dat de gereformeerde gemeente hem uiteindelijk vraagt of hij "dan tenminste wil letten op het plukken van bloemen uit andermans tuin, het kapottrappen van struiken in de tuinen door de feestvierende meekrapplanters of dronken zwierende bruiloftsgasten, waarover de bewoners van het dorp veel te klagen hebben." En wijve Jans, zij leidde de dans en zag niet om.

Externe links

Bronnen