Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/middelburgdronk.nl/mediawiki/Shared/Extensions/Dronk/parsers/Meta/Meta.class.php on line 444
Het Wapen van Zeeland - Noordbeveland Dronk

Noordbeveland Dronk

Het Wapen van Zeeland

 

Het Wapen van Zeeland

Voorstraat 42
4486 AL Colijnsplaat

 

Een herberg die van ca. 1801 tot 1901 gevestigd was aan de Voorstraat 42 te Colijnsplaat - een opvolger van De Moriaan en een voorloper van Zeelandia, Le Bras de Mer en Bistro Zeelandia.

Geschiedenis

1838
Pieter Breas, Geertruida Maria Breas, Leendert Mellink en Pieternella Jacomina van der Weele

In 1838 trouwt dijkwerker Pieter Breas met Maria Elizabeth Handwerker (zeeuwengezocht [1]) - korte tijd later wordt hij herbergier van Het Wapen van Zeeland aan de Voorstraat 42, hoek (Oost)Kruisstraat, in Colijnsplaat. Wanneer hij in 1865 overlijdt, hij staat nog steeds geregistreerd als herbergier (zeeuwengezocht [2]) zet erfgename Geertruida Maria Breas de herberg voort. Geertruida is dan getrouwd met Leendert Mellink en wanneer ze in 1870 overlijdt (zeeuwengezocht [3]) zet hij de zaak voort. Mellink overlijdt drie jaar later (zeeuwengezocht [4]) en dan komt Pieternella Jacomina van der Weele, een dochter uit Geertruida Maria's eerste huwelijk, in Het Wapen van Zeeland. Als ze in 1879 trouwt met molenaarsknecht Jan Coolaard staat ze nog steeds geregistreerd als herbergierster (zeeuwengezocht [5]), maar in oktober 1881 zetten de erfgenamen van Pieter Breas de herberg te koop.

1882
Neeltje Huissen en Marinus Abraham Schikker

In oktober 1882 prijst weduwe Neeltje Mellink-Huissen zich aan als eigenaresse van Het Wapen van Zeeland. Neeltje was in 1879 getrouwd met Leendert Mellink (zeeuwengezocht [6]), maar hij overleed twee jaar later (zeeuwengezocht [7]) - Leendert Mellink was de zoon van Leendert Mellink die getrouwd was met eerdere eigenaresse Geertruida Maria Breas. In 1885 hertrouwt herbergierster Neeltje Huissen met boerenknecht Marinus Abraham Schikker (zeeuwengezocht [8]). Wanneer Neeltje Huissen in 1901 overlijdt, staat Marinus Abraham Schikker geregistreerd als herbergier (zeeuwengezocht [9]) en hij verandert de naam van de zaak in Zeelandia.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen